Νέος έλεγχος συγχορήγησης στον Γαληνό

Γαληνός οδηγός φαρμάκων

28/07/2020: Η Ergobyte ανακοινώνει την ανανεωμένη έκδοση του ελέγχου συγχορήγησης.

Τα φάρμακα επιδρούν στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και χρησιμοποιούνται για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία νόσων. Συχνά, η δράση των φαρμακευτικών ουσιών μεταβάλεται όταν αυτές χορηγούνται συνδυαστικά. Η επίδραση στον μηχανισμό δράσης των φαρμάκων μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά ή και ανταγωνιστικά προκαλώντας ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Μάλιστα, και άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία, τα συνοδά νοσήματα και ιδιαίτερες καταστάσεις (όπως η εγκυμοσύνη ή η ανοσοκαταστολή), ενδέχεται να επηρεάσουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα μιας αγωγής.

Για τον εντοπισμό αλληλεπιδράσεων και αντενδείξεων στην φαρμακευτική αγωγή, οι επιστήμονες υγείας και οι ασθενείς χρησιμοποιούν τον έλεγχο συγχορήγησης στον φαρμακευτικό οδηγό Γαληνό. Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα το οποίο είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας από την Ergobyte σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ.

Η νέα έκδοση του ελέγχου συγχορήγησης προσφέρει ευκολότερη αναζήτηση, κατάταξη των αντενδείξεων και αλληλεπιδράσεων βάσει σοβαρότητας και εκτενή τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων.

Για την υποστήριξη αποφάσεων εφαρμόζονται πάνω από 20.000 κανόνες συνταγογράφησης τους οποίους επιμελείται η επιστημονική ομάδα του Galinos.gr. Στο νέο περιβάλλον χρήσης, ο επισκέπτης θα βρει έτοιμες επιλογές για τις καταστάσεις που τον ενδιαφέρουν, ενδεικτικά:

  • Κύηση και γαλουχία: Η λήψη φαρμάκων κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα καθώς μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση της υγείας του εμβρύου ή του βρέφους, αντίστοιχα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι Περιλήψεις Χαρακτηριστικών Προϊόντος όλων των φαρμάκων αφιερώνουν ξεχωριστές ενότητες για την κύηση και τη γαλουχία.
  • Αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με ορισμένα φάρμακα μπορεί να γίνει η αιτία για πονοκέφαλο, υπνηλία, ζάλη ή σημαντικότερες επιπλοκές όπως ηπατική βλάβη, μειωμένη αναπνοή, εσωτερική αιμορραγία. Σε άλλες περιπτώσεις, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μείωση της αποτελεσματικότητας μιας δραστικής ουσίας ή και τοξικότητα.
  • Ανεπάρκεια του ενζύμου G6PD: Πρόκειται για μια κληρονομική ασθένεια η οποία εμφανίζεται σε 3 ανά 100 νεογνά στην Ελλάδα. Ορισμένα φάρμακα είναι ασύμβατα με την ανεπάρκεια ενζύμου G6PD καθώς μπορεί να προκαλέσουν αιμολυτικά επεισόδια.

Οι χρήστες μπορούν πλέον να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα είτε ένα προς ένα, είτε συνολικά. Τα σχόλια των επιστημόνων υγείας για τις συστάσεις του ελέγχου είναι πολύτιμα καθώς μας βοηθούν να εντοπίσουμε αδυναμίες του συστήματος ή ελλείψεις στους κανόνες που αποτελούν το υπόβαθρο του ελέγχου συγχορήγησης. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη γνώμη σας.

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Έλεγχος συγχορήγησης