21/09/2023: Το ερευνητικό έργο PrescIT ολοκληρώθηκε και πραγματοποίησε εκδήλωση στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας. Η εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον κ. Ιωάννη Κομπατσιάρη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και του κ. Αθανάσιου Κλέωντα, επιστημονικού διευθυντή της Ergobyte. Αρχικά, η κα Μαργαρίτα Γραμματικοπούλου (ΙΠΤΗΛ) παρουσίασε τους στόχους και τη μεθοδολογία υλοποίησης του έργου. Τη σκυτάλη πήραν οι κ.κ. Γιώργος Γιαννιός και Αχιλλέας Χύτας, βοηθοί ερευνητές στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην τεχνολογία και στην αρχιτεκτονική του συστήματος.
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη ζωντανή επίδειξη (live demonstration) των λειτουργιών του PrescIT από την κα Μάρθα Ζαχαριάδου, project manager της Ergobyte. Οι συμμετέχοντες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα τρία καινοτόμα εργαλεία του PrescIT, εστιάζοντας στα αποτελέσματα που παράγουν αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να τα εντάξουν στην καθημερινότητά τους. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε η ανάγκη διασύνδεσης του PrescIT με άλλα πληροφοριακά συστήματα (ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος, εθνικό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης), ώστε να αποφευχθεί η διπλή καταχώρηση δεδομένων. Σημειώνεται ότι το PrescIT διαθέτει ειδική επαφή διαλειτουργικότητας (API), η οποία υποστηρίζει την επικοινωνία και ανταλλαγή ανωνυμοποιημένων δεδομένων με τρίτα συστήματα.
Η ομάδα έργου προσβλέπει στη συνέχεια της ερευνητικής της προσπάθειας, στα πλαίσια επόμενων προσκλήσεων. Η ομάδα της Ergobyte ευχαριστεί θερμά τους ερευνητές, συντελεστές και συμμετέχοντες για την εξαιρετική συνεργασία, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ, το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, το εργαστήριο Ευφυών Υπολογιστικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και, φυσικά, τους κλινικούς εταίρους του έργου, Θεραπευτήριο Ασκληπιός, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπανικολάου. Ο στόχος της Ergobyte παραμένει σταθερός: Να φέρει τα αποτελέσματα της έρευνας ένα βήμα πιο κοντά στην αγορά.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία (ΕΣΠΑ 2014-2020).